De ce Făgăraș?

Să începem cu începutul.

Pentru ca Muntenia a avut un început plecat de aici: Negru Vodă sau Radu Negru, descălecătorul, plecat din frumoasa Țara a Fagarașului să devină voievod în Țara Românească.

La 100 de ani de la plecarea lui Negru Vodă în cucerirea Țarii Românești, la Făgăraș începe construirea cetății de piatră,  ce va sta împotriva turcilor și tatarilor, niciodată cucerită.

În 1599, Mihai Viteazu intra în posesia Făgărașului, iar la sfârsitul anului, cetatea si domeniul sunt dăruite soției sale, Doamna Stanca, devenind astfel loc de adăpost pentru familia domnitorului.

Nicolae Iorga o considera una dintre”podoabele țării”, ce își asteaptă liniștită ”recunoașterea îndraznetelor fapte ale trecutului”.

Lucru ce pare a fi realizat acum, când Cetatea Fagarașului este considerata una dintre cele mai frumoase cetați din Europa, ”îngenunchiată” doar de Neuschwanstein Castle din Bavaria, după cum consideră Huffington Post.

Munții din vecinatate, care poarta numele orașului, sunt cei mai înalți din țară și au fost dintodeauna nu granița, ci legatura pentru români.

Odinioară, Badea Cârșan facea ”contrabanda” cu cărți aduse din România și pleca prin lume să-și cunoască strămoșii.

Apoi, la 100 de ani de la nașterea sa, oameni viteji, cu credința în Dumnezeu, mai mult ca sigur ”tineri și frumoși”, au fost luați de suflet de acești munți ca să lupte împotriva prigoanei bolșevice.

Și în serile senine și nu numai, priveau spre cer sa vada daca vin americanii, ajunși aici ceva ani mai târziu, acum și cu filmelor venite din ”cetatea iluziilor”, Hollywood.

Între anii 1948 – 1960, în Cetatea Făgărașului a existat una dintre cele mai temute închisori pentru detinuți politic din “gulagul” românesc.

Făgăraș este, după al doilea război mondial, inima țarii, centrul geografic al României (45°48’21,6ș N / 24°59’17,6” E), lucru probat de geografi.

Și ar fi păcat ca măcar pentru cîteva zile, centrul geografic al României să nu devină și centrul ei cultural,  în beneficiul comunității și al publicului.

Și dacă va fi sa fie, și va fi,  spunem că va exista pentru mulți ani de aici înainte, că nu se cade să ajungem la vorbele cîntecului cules de Harry Brauner la Drăguș, sat din Țara Fagarașului, și zis de Maria Tanase – ”Cine iubește și lasă”.

 

%d blogeri au apreciat: